dissabte, 20 d’octubre de 2018

"Amb sabates de molsa", poemes amb sentiments de Joana Raspall
El segell editorial “Nandibú, de Pagès Editors, acaba de publicar el tercer volum de poesies de Joana Raspall que recull cent divuit poemes que evoquen sentiments i emocions. El primer volum, aparegut l’any 2014 és el “Bestiolari de Joana Raspall” i el segon, “Olor de maduixa” aparegut el 20126 està dedicat a “arbres, plantes, flors i fruits”. Els tres volums han estat il·lustrats per Anna Clariana.

Joana Raspal, és una escriptora molt estimada i ha estat molt seguida i comentada en aquest bloc i per tant remeto als lectors interessats a consultar els comentaris fets: “L’editorial El Cep i la Nansa homenatja Joana Raspall” (9.07.2012);  “Joana Raspall, la veu poètica més veterana”  (12.09.2012); “Joana Raspall, un centenari pletòric” (08.04.2013); “Avui fas cent anys, Joana Raspall” (01.07.2013); “Treballant la poesia de Joana Raspall” (07.10.2013); “Excel·lent Bestiolari de Joana Raspall” (05.09.2014); “L’obra poètica de Joana Raspall es continua editant” (01.2017) i “Solcs, un excel·lent recull d’haikus de Joana Raspall (04.06.2018).

Avui la noticia és la publicació d’aquest tercer volum que es va presentar dijous passat, dia 18 a Manresa davant de mig centenar de persones que van elogiar aquesta poesia i van entusiasmar-se amb la compra del llibre.


“Amb sabates de molsa”, un recull de 118 poemes que apel·len als sentiments i a les emocions dels lectors

De fet, la major part dels poemes de Joana Raspall apel·len als sentiments. Als sentiments i a les emocions. La seva obra és un mosaic ple de bones intencions i sempre hi trobem una clara intencionalitat d'arribar al cor del lector per encomanar-li un sentiment positiu ja sigui sobre com ajudar als altres, com solidaritzar-se amb la natura, com compartir un tresor, ja sigui un poema o un desig agradable. Des del primer poema del recull "Al lector de poemes", que ens parla de l'embruix de les paraules, fins a l'últim poema del llibre "Un dolç alè" que tracta els versos com si fossin onades vives fetes de lletres amb so de cristall, el centenar llarg de poemes del llibre volen convèncer els lectors que sempre és millor ajudar i compartir que no pas barallar-se i discutir-se i, per tant, tenir en compte els altres.

Un exemple de tot això el tenim en el poema "Cirurgia", un poema que ja va sortir en el primer volum, dedicat a les bestioles, però que s’ha incorporat de nou en aquest tercer volum perquè, a part de ser un excel·lent poema, reuneix ell sol els tres temes d'aquests tres volums: parla de bestioles (la papallona i l'aranya), parla d’una rosa i, en tercer lloc, escampa una sèrie de sentiments molt profunds com són la solidaritat, l'amistat i el fet d'ajudar i compartir. L'exemple és molt clar: una papallona ha perdut una ala i la rosa li deixa un dels seus pètals, un pètal que l'aranya, experta en fils de seda, li cosirà i podrà tornar a volar. No es poden dir més amb un sol poema!

Durant la lectura dels poemes els lectors descobreixen quins són els temes més habituals i quines són les emocions i sentiments que es desprenen d'aquests temes. Així, per exemple, el mot compartir és un dels sentiments que més abunda. En el poema "Invitació I", hi podem llegir: Fugim del soroll / i busquem la calma / on compartirem / les nostres paraules... Segons la poeta ho podem compartir tot, fins i tot les penes. Així al poema "Amistat", hi trobem aquests versos: ...T'allargo la mà estesa / per si vols venir amb mi. / Una pena amagada / també es pot compartir.

Per poder compartir cal una bona amistat. I aquesta qualitat és una de les més presents en aquest tercer recull. Una amistat que es desprèn de la generositat. Ens cal ser amics de tothom, fins i tot d'aquells que encara no coneixem, com diu el poema "Desconegut". O bé amic dels animals i de la natura i fins i tot amics d'alguns objectes que ens poden ajudar a ser una mica més feliços, com els llibres:  ... amb els llibres per amics / no et faltarà companyia. / Cada pàgina pot ser /un estel que et fa de guia... En el poema "Podries", Joana Raspall ens transmet un missatge molt profund quan parla dels països pobres que estan en guerra. El poema acaba dient: Si tu fossis nat / a la seva terra, / la tristesa d'ell / podria ser teva...


Però riure és sa –ens recorda la Joana- i vol que mirem el món amb una visió ben positiva. El poema "Els nassos", parlant dels núvols que s'han disfressat de nassos, diu això: Ells esperen només que rigueu / i després els veureu que es desfan / cel enllà, a llevant o a ponent. ... I enamorar-se és un dels sentiments més tendres que pot viure una persona. Així descriu aquest sentiment al poema "El dia que...", ... però el dia que tu deixis / de mirar-me amb ull seriós / i se t'escapi un somriure... / ai, que amics serem tots dos

Aquest tercer volum porta un magnífic pròleg de l’escriptor i crític Pere Martí i Bertran, una “Introducció” a càrrec meu i un capítol de “Complicitats amb la poesia de Joana Raspall” on hi ha referències d’alguns poemes d’altres poetes catalans que pels sentiments que desperten en els lectors podrien acompanyar els poemes de Raspall.

De totes maneres, els lectors d’aquests poemes –joves o no tants- si en fan una lectura pausada, ells mateixos trobaran un pilot més de detalls que els ajudaran a captar l'emoció i els sentiments que Joana Raspall va sentir mentre els escrivia. Només caldrà que es deixin endur per la bellesa d'unes paraules, escrites amb molt de sentiment, per una excel·lent poeta.

Josep Maria Aloy48 comentaris:

 1. Did you know that you can easily view the contents of your phone on your TV without a cable? With a screen mirror app you can easily do the screen mirroring from Android to TV. Check out www.screenmirroring.me to find out more.

  ResponElimina
 2. Your source for fun, free mobile and PC download games. Thousands of free ... Download or play free online! ... Here is the Exact Arcade Version of Dig Dug!
  apex legends highly compressed

  ResponElimina

 3. voicemod-pro-crack
  is an entirely free program that we download and can go. It's appropriate for Windows variants is an app, S O \down load it. We get seven voices with all the edition free entirely.
  new crack

  ResponElimina
 4. Your source for fun, free mobile and PC download games. Thousands of free ... Download or play free online! ... Here is the Exact Arcade Version of Dig Dug!
  downloadfreegameshere.com

  ResponElimina
 5. I really enjoy reading your post about this Posting. This sort of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys, thanks for sharing ESET NOD32 Antivirus Crack

  ResponElimina
 6. https://newcrackkey.com/avira-antivirus-pro-2021-crack/
  Avira Antivirus Pro License Key 2021 is dependable at 100 s of 1000 s of workers also protection their laptop at Avira board. Avira Antivirus Pro 2021 Crack supply the quick & easy method to protection ourselves from on the cyberspace possibility unaccompanied having fair regarding total the problems.

  ResponElimina
 7. this is a place where you can Android Apks - is a place where you can find paid best android apk apps games to download free full version for mobile, tablets.
  cinema fv-5 pro apk 2020

  ResponElimina
 8. I have seen your writing skills. Your writing skills are very amazing. I also like your writing skills very much. I think you are a heavy and an old blogger. Keep it up and keep sharing this type of posts with us.  Corel Draw X7 Crack
  Windows Movie Maker Key

  ResponElimina
 9. With your presentation, you make it appear so simple, but I find this subject to be one that I believe I will never understand.
  It appears to be far too sophisticated and vast for me.
  I'm looking forward to reading your future post,
  I'll make an effort to grasp it!
  icecream pdf candy desktop pro crack
  adwcleaner crack
  appfl studio crack
  clean mail server crack

  ResponElimina
 10. I really appreciate your work very wonderful. Thanks for sharing this post is excellent article. Keep it up

  Battlefield 2042 Crack
  adobe illustrator cc crack

  ResponElimina
 11. Thank you very much for your wonderful post! I really enjoyed reading that; you're a brilliant writer.
  I'll bookmark your site and return at a later time.
  I'd like to encourage you to keep up the fantastic effort, and I wish you a happy day!
  sound forge pro crack
  soundtoys crack
  3delite mp4 stream editor crack
  malwarebytes anti malware crack

  ResponElimina
 12. I am overjoyed to have discovered this article. The writer has an extremely creative mind; life is all about creating yourself, not finding yourself. Kindly visit my page because my post includes useful information.https://crackdue.com/smartdraw-2021-crack-activation-keys-free-download-license-key/

  ResponElimina
 13. Wow, amazing block structure! How long
  Have you written a blog before? Working on a blog seems easy.
  The overview of your website is pretty good, not to mention what it does.
  In the content!
  vstpatch.net
  Raxco PerfectRegistry Crack
  Articulate Storyline Crack
  TriDef 3D Crack
  Rapid SEO Tool Crack
  iSumsoft ZIP Password Refixer Crack

  ResponElimina
 14. I'm pleased by your post because it's informative and gives me fresh information.https://hdlicense.net/fxfactory-pro-crack-serial-key/

  ResponElimina
 15. Hi, I Am Mari. Nice Content. This software is great and working fantastic, there are a lot of features. Visit and install this app for free. https://fullkeygens.com/muvizu-play-full-crack/

  ResponElimina
 16. This is a very helpful site for anyone, each and every man can easily operate this site and can get benefits
  One Piece: World Seeker Crack
  pdf architect pro crack
  age of wonders iii deluxe edition crack

  ResponElimina
 17. Hello, Dear Thanks for sharing such great content with the US it’s really amazing content so please keep sharing. I also have something for you so please check out
  HowTo Crack MacOS

  ResponElimina
 18. Hello, Dear Thanks for sharing such great content with the US it’s really amazing content so please keep sharing. I also have something for you so please check out
  HowToCrack Download

  ResponElimina
 19. I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. Free4links.com I hope to have many more entries or so from you.
  Very interesting blog.
  Avira Phantom VPN Pro Crack

  ResponElimina
 20. It's great to have you here. I really like the colours and theme.
  Is this your website? I'd like to start working on my project as soon as possible.
  If you don't mind, I was curious to know where you got this or what theme you're using.
  Thank you.

  HowToCrack Software

  ResponElimina
 21. What you would have written has peaked my interest, and I appreciate you sharing it. Anyone who wants to be taken seriously should demonstrate professionalism, dependability, and trustworthiness.https://crackguru.net/listary-pro-5-00-2843-crack/

  ResponElimina
 22. This program appeals to me because it is quick and simple to use. I've been looking for software like this for my PC, and it's a pleasure to be able to download it for free. https://cracksir.com/winzip-pro-crack-with-activation-key-free-download-latest/

  ResponElimina
 23. I am very impressed with your post since it is very useful to me and provides me with new information. This blog offers a lot of knowledge, and there's a lot more to learn from your post. I appreciate the time and effort you put into writing this page.
  Movavi Screen Recorder Crack
  Movavi picverse crack
  Ntlite Crack
  Tunepat video Downloader crack
  Pdf to Dwg Converter Crack

  ResponElimina
 24. typing master pro crack is a very intuitive learning program. The main objective of the website is to provide a comprehensive package of classes, exercises, tutorials, and tests. The best method for mastering expert typing is to practice typing. It can most likely be argued that the 3 kinds of classes constitute one of its most important assets.

  teamviewer crack


  camtasia studio crack download

  unity pro crack

  ResponElimina

 25. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
  Wondershare UniConverter Crack
  REAPER Crack

  ResponElimina