dissabte, 20 d’octubre del 2018

"Amb sabates de molsa", poemes amb sentiments de Joana Raspall




El segell editorial “Nandibú, de Pagès Editors, acaba de publicar el tercer volum de poesies de Joana Raspall que recull cent divuit poemes que evoquen sentiments i emocions. El primer volum, aparegut l’any 2014 és el “Bestiolari de Joana Raspall” i el segon, “Olor de maduixa” aparegut el 20126 està dedicat a “arbres, plantes, flors i fruits”. Els tres volums han estat il·lustrats per Anna Clariana.

Joana Raspal, és una escriptora molt estimada i ha estat molt seguida i comentada en aquest bloc i per tant remeto als lectors interessats a consultar els comentaris fets: “L’editorial El Cep i la Nansa homenatja Joana Raspall” (9.07.2012);  “Joana Raspall, la veu poètica més veterana”  (12.09.2012); “Joana Raspall, un centenari pletòric” (08.04.2013); “Avui fas cent anys, Joana Raspall” (01.07.2013); “Treballant la poesia de Joana Raspall” (07.10.2013); “Excel·lent Bestiolari de Joana Raspall” (05.09.2014); “L’obra poètica de Joana Raspall es continua editant” (01.2017) i “Solcs, un excel·lent recull d’haikus de Joana Raspall (04.06.2018).

Avui la noticia és la publicació d’aquest tercer volum que es va presentar dijous passat, dia 18 a Manresa davant de mig centenar de persones que van elogiar aquesta poesia i van entusiasmar-se amb la compra del llibre.


“Amb sabates de molsa”, un recull de 118 poemes que apel·len als sentiments i a les emocions dels lectors

De fet, la major part dels poemes de Joana Raspall apel·len als sentiments. Als sentiments i a les emocions. La seva obra és un mosaic ple de bones intencions i sempre hi trobem una clara intencionalitat d'arribar al cor del lector per encomanar-li un sentiment positiu ja sigui sobre com ajudar als altres, com solidaritzar-se amb la natura, com compartir un tresor, ja sigui un poema o un desig agradable. Des del primer poema del recull "Al lector de poemes", que ens parla de l'embruix de les paraules, fins a l'últim poema del llibre "Un dolç alè" que tracta els versos com si fossin onades vives fetes de lletres amb so de cristall, el centenar llarg de poemes del llibre volen convèncer els lectors que sempre és millor ajudar i compartir que no pas barallar-se i discutir-se i, per tant, tenir en compte els altres.

Un exemple de tot això el tenim en el poema "Cirurgia", un poema que ja va sortir en el primer volum, dedicat a les bestioles, però que s’ha incorporat de nou en aquest tercer volum perquè, a part de ser un excel·lent poema, reuneix ell sol els tres temes d'aquests tres volums: parla de bestioles (la papallona i l'aranya), parla d’una rosa i, en tercer lloc, escampa una sèrie de sentiments molt profunds com són la solidaritat, l'amistat i el fet d'ajudar i compartir. L'exemple és molt clar: una papallona ha perdut una ala i la rosa li deixa un dels seus pètals, un pètal que l'aranya, experta en fils de seda, li cosirà i podrà tornar a volar. No es poden dir més amb un sol poema!

Durant la lectura dels poemes els lectors descobreixen quins són els temes més habituals i quines són les emocions i sentiments que es desprenen d'aquests temes. Així, per exemple, el mot compartir és un dels sentiments que més abunda. En el poema "Invitació I", hi podem llegir: Fugim del soroll / i busquem la calma / on compartirem / les nostres paraules... Segons la poeta ho podem compartir tot, fins i tot les penes. Així al poema "Amistat", hi trobem aquests versos: ...T'allargo la mà estesa / per si vols venir amb mi. / Una pena amagada / també es pot compartir.

Per poder compartir cal una bona amistat. I aquesta qualitat és una de les més presents en aquest tercer recull. Una amistat que es desprèn de la generositat. Ens cal ser amics de tothom, fins i tot d'aquells que encara no coneixem, com diu el poema "Desconegut". O bé amic dels animals i de la natura i fins i tot amics d'alguns objectes que ens poden ajudar a ser una mica més feliços, com els llibres:  ... amb els llibres per amics / no et faltarà companyia. / Cada pàgina pot ser /un estel que et fa de guia... En el poema "Podries", Joana Raspall ens transmet un missatge molt profund quan parla dels països pobres que estan en guerra. El poema acaba dient: Si tu fossis nat / a la seva terra, / la tristesa d'ell / podria ser teva...


Però riure és sa –ens recorda la Joana- i vol que mirem el món amb una visió ben positiva. El poema "Els nassos", parlant dels núvols que s'han disfressat de nassos, diu això: Ells esperen només que rigueu / i després els veureu que es desfan / cel enllà, a llevant o a ponent. ... I enamorar-se és un dels sentiments més tendres que pot viure una persona. Així descriu aquest sentiment al poema "El dia que...", ... però el dia que tu deixis / de mirar-me amb ull seriós / i se t'escapi un somriure... / ai, que amics serem tots dos

Aquest tercer volum porta un magnífic pròleg de l’escriptor i crític Pere Martí i Bertran, una “Introducció” a càrrec meu i un capítol de “Complicitats amb la poesia de Joana Raspall” on hi ha referències d’alguns poemes d’altres poetes catalans que pels sentiments que desperten en els lectors podrien acompanyar els poemes de Raspall.

De totes maneres, els lectors d’aquests poemes –joves o no tants- si en fan una lectura pausada, ells mateixos trobaran un pilot més de detalls que els ajudaran a captar l'emoció i els sentiments que Joana Raspall va sentir mentre els escrivia. Només caldrà que es deixin endur per la bellesa d'unes paraules, escrites amb molt de sentiment, per una excel·lent poeta.

Josep Maria Aloy



23 comentaris:

  1. I have seen your writing skills. Your writing skills are very amazing. I also like your writing skills very much. I think you are a heavy and an old blogger. Keep it up and keep sharing this type of posts with us.



    Corel Draw X7 Crack
    Windows Movie Maker Key

    ResponElimina
  2. With your presentation, you make it appear so simple, but I find this subject to be one that I believe I will never understand.
    It appears to be far too sophisticated and vast for me.
    I'm looking forward to reading your future post,
    I'll make an effort to grasp it!
    icecream pdf candy desktop pro crack
    adwcleaner crack
    appfl studio crack
    clean mail server crack

    ResponElimina
  3. I am overjoyed to have discovered this article. The writer has an extremely creative mind; life is all about creating yourself, not finding yourself. Kindly visit my page because my post includes useful information.https://crackdue.com/smartdraw-2021-crack-activation-keys-free-download-license-key/

    ResponElimina
  4. I'm pleased by your post because it's informative and gives me fresh information.https://hdlicense.net/fxfactory-pro-crack-serial-key/

    ResponElimina
  5. Hi, I Am Mari. Nice Content. This software is great and working fantastic, there are a lot of features. Visit and install this app for free. https://fullkeygens.com/muvizu-play-full-crack/

    ResponElimina
  6. Hello, Dear Thanks for sharing such great content with the US it’s really amazing content so please keep sharing. I also have something for you so please check out
    HowTo Crack MacOS

    ResponElimina
  7. Hello, Dear Thanks for sharing such great content with the US it’s really amazing content so please keep sharing. I also have something for you so please check out
    HowToCrack Download

    ResponElimina




  8. I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide, it helped me a lot. Free4links.com I hope to have many more entries or so from you.
    Very interesting blog.
    Avira Phantom VPN Pro Crack

    ResponElimina
  9. What you would have written has peaked my interest, and I appreciate you sharing it. Anyone who wants to be taken seriously should demonstrate professionalism, dependability, and trustworthiness.https://crackguru.net/listary-pro-5-00-2843-crack/

    ResponElimina
  10. I am very impressed with your post since it is very useful to me and provides me with new information. This blog offers a lot of knowledge, and there's a lot more to learn from your post. I appreciate the time and effort you put into writing this page.
    Movavi Screen Recorder Crack
    Movavi picverse crack
    Ntlite Crack
    Tunepat video Downloader crack
    Pdf to Dwg Converter Crack

    ResponElimina
  11. typing master pro crack is a very intuitive learning program. The main objective of the website is to provide a comprehensive package of classes, exercises, tutorials, and tests. The best method for mastering expert typing is to practice typing. It can most likely be argued that the 3 kinds of classes constitute one of its most important assets.

    teamviewer crack


    camtasia studio crack download

    unity pro crack

    ResponElimina

  12. I am very thankful for the effort put on by you, to help us, Thank you so much for the post it is very helpful, keep posting such type of Article.
    Wondershare UniConverter Crack
    REAPER Crack

    ResponElimina
  13. Syncios Pro 6 takes over iTunes and can easily manage Android smartphones. Everyone know서귀포출장샵s the power of iTunes. With Syncios Pro 6, however, it becomes clear that most people don't like iTunes. What if I have to transfer data from my PC to my iOS device? Syncios is a practical alternative to iTunes, but it also has a good Android administrator.

    ResponElimina